الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل چه ویژگیهایی دارد؟ جوشکاری عملیاتی پرکاربرد در حوزه صنایع است که طی آن قطعات فلزی یا غیر فلزی به وسیله حرارت، فشار یا هر دو به یکدیگر متصل میشوند. تاریخچه جوشکاری به چندین هزار سال پیش و در واقع عصر برنز بازمیگردد. این فرآیند در آن زمان تنها توسط آهنگران و از طریق حرارت دادن فلزها انجام میگرفت.
پس از آن در قرون وسطی پیشرفتهای شگرفی در این زمینه به وجود آمد و در قرنهای بعد نیز به تدریج به رشد خود ادامه داد. تا جایی که اکنون فرآیند جوشکاری و انواع آن به اوج شکوفایی خود دست یافته است. ما در این مقاله در صدد معرفی انواع جوشکاری، پروفیل، الکترود و در نهایت الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل هستیم. لطفا با ما همراه باشید.
انواع روشهای جوشکاری
به طور کلی روشهای جوشکاری به دو نوع روش جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی تقسیم میشوند. در نوع ذوبی دو قطعه مدنظر، ذوب و با مذاب فلز پرکننده ترکیب شده و بعد از سرد شدن، به یکدیگر متصل خواهند شد. در حالی که در روش جوشکاری غیر ذوبی، فشار مکانیکی قوی است که موجب متصل شدن دو قطعه به یکدیگر میگردد. جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی خود به انواع متفاوتی تقسیم میشود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
انواع مختلف جوشکاری ذوبی
- جوشکاری قوس الکتریکی
- جوشکاری اکسی گاز
- جوشکاری الکترونی
- جوشکاری پرتو لیزری
انواع مختلف جوشکاری غیر ذوبی
- جوشکاری مقاومتی
- جوشکاری اصطکاکی
- جوشکاری فراصورتی
- جوشکاری انفجاری
پروفیل چیست؟
برای آنکه بدانیم الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل چیست، ابتدا باید تعریف دقیقی از پروفیل و الکترود ارائه دهیم. پروفیل فلزی کاربردی در صنایع مختلف و از جنس آلیاژهای مختلف است. در واقع پروفیلها، برشهایی از جنس فولاد توخالی و دارای نمونههای بسیار متننوعی هستند. یکی از دستهبندیهای پروفیل، تقسیم آن به انواع سبک و سنگین آن است.
بیشتر بخوانید: سپری یا پروفیل T چیست؟
پروفیل سنگین
ماده اولیه ساخت این نوع پروفیل، ورق سیاه با ضخامت 5/1 میلیمتر به بالاست که با روش نورد گرم و در ابعاد متفاوتی تولید میشود. از مهمترین کاربردهای پروفیل سنگین، میتوان به ساخت تجهیزات صنعتی، شاسی ماشینآلات سنگین و ابزارآلات ساختمانی مانند در و پنجره اشاره کرد.
پروفیل سبک
پروفیل سبک از ورقهای روغنی و به روش نورد سرد تولید شده، ضخامت آن پایینتر از 5/1 میلیمتر است و با نام پروفیل مبلی نیز شناخته میشود. هرچند شاید فکر میکنید قیمت پروفیل سنگین گرانتر از نوع سبک آن باشد، اما این مورد دقیقا برعکس است. ازجمله کاربردهای پروفیل سبک میتوان به استفاده از آن در خودروسازی، صنعت مبلمان و لوازم خانگی و ساخت انواع دوچرخه اشاره کرد.
الکترود جوشکاری
الکترود جوش نوعی سیم فلزی رسانا است، که اطراف آن پوششی به نام فلاکس قرار گرفته و عبور جریان برق و انجام جوشکاری را تسهیل مینماید. در واقع الکترود در هنگام عملیات جوشکاری ذوب شده و فضای خالی میان قطعات را پر میکند.
بیشتر بخوانید: الکترود چیست؟ هرآنچه که باید از الکترود بدانید!!
ویژگیهای الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل
جوشکاری پروفیل یکی از سختترین و تخصصیترین انواع عملیات جوشکاری به شمار میآید که در ادامه به معرفی و ارائه توضیحاتی در خصوص ویژگیهای الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل میپردازیم.
نوع الکترود
در حال حاضر انواع مختلفی از الکترود از جمله الکترودهای روتیلی، الکترود E6010، E6013 و قلم جوش E7018 به عنوان الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل شناخته شدهاند. هر کدام از این الکترودها ویژگیهای منحصربهفرد خود را داشته و در موقعیتهای متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند.
جنس الکترود
جنس هسته الکترود اصولا با توجه به نوع جوشکاری و همچنین جنس پروفیل موردنظر انتخاب میشود.
ضخامت الکترود
ضخامت یک الکترود خوب برای جوشکاری پروفیل، بر اساس ضخامت پروفیل تعیین میشود. انتخاب قطر و ضخامت صحیح الکترود میتواند تاثیر بهسزایی در تسهیل روند جوشکاری و نتیجه به دست آمده داشته باشد. به عنوان مثال برای پروفیلهای 2 الی 3 میلیمتر، الکترودهایی با ضخامت 5/2 مناسب است و برای پروفیلهای 5 میلیمتر به بالا، الکترود 25/3 در نظر گرفته میشود.
چسبندگی
چسبندگی مناسب الکترود با پروفیل، کیفیت جوش را به میزان قابل توجهی بالا برده که در برابر انواع فشار و لرزش مقاومت بسیار خوبی را ایجاد میکند.
ویژگی جوش
جوش مناسب و باکیفیت میتواند چسبندگی و نفوذ بالایی ایجاد کرده و دوام و استحکام تجهیزات ساخته شده را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
جوشکاری پروفیل سبک
همانطور که قبلا نیز بیان شد، پروفیلها به دو نوع پروفیل سنگین و سبک تقسیم میشوند. جوشکاری پروفیل سبک به منظور متصل کردن برشهایی با جداره نازک و لولهها مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع جوشکاری دوام و استحکام خوبی داشته و دارای کاربرد بالایی در انواع صنایع مختلف مانند ساختمانسازی، خودروسازی و همچنین صنعت مهم هوافضا خواهد بود.
مزایای جوشکاری پروفیل سبک
جوشکاری پروفیل سبک در مقایسه با انواع دیگر اتصال به دلیل ویژگیهای منحصربهفردی که دارد، دارای مزایای متعددی است.
- ساخت تجهیزات سبک
- امکان ایجاد طرحهای پیچیده بدون کاهش دوام و استحکام
- راهکاری ویژه و دائمی
- اتصال هماهنگ و جامع
- کاهش هزینهها
الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل سبک
به دلیل خصوصیات پروفیل سبک که قبلا نیز مورد اشاره قرار گرفت، الکترود مناسب برای جوشکاری این نوع پروفیل کاملا منحصربهفرد است. به عنوان مثال الکترودهای فولادی با کد E6010، E6013 و E6070 ، بهترین انواع الکترود برای جوشکاری پروفیل سبک به شمار میآیند. در واقع استفاده از این نوع الکترود، علاوه بر ایجاد سهولت در جوشکاری، در برابر انواع شوک و لرزش نیز مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.
جمعبندی
جوشکاری یکی از فرآیندهای بسیار مهم و کاربردی در صنایع مختلف به شمار میآید که فقدان آن در زمان کنونی، ادامه زندگی را مختل خواهد کرد. در حال حاضر جوشکاری به انواع مختلف ذوبی و غیر ذوبی تقسیم میشود. جوشکاری ذوبی بر پایه ذوب و گرما و جوشکاری غیر ذوبی بر اساس فشار مکانیکی ایجاد میشود.
از میان انواع دیگر جوشکاری که نیازمند تخصص بالایی نیز خواهد بود، میتوان جوشکاری پروفیل را نام بردالکترود . به منظور اجرای این نوع جوشکاری الکترودهایی با ویژگیهای منحصربهفرد مورد نیاز است که انتخاب آنها به موارد متعددی مانند نوع، جنس و ضخامت الکترود، چسبندگی آن و ویژگیهای جوش وابسته است.
در مورد ویژگیهای الکترود مناسب برای جوشکاری پروفیل سبک نیز باید خاطرنشان کرد که انواع الکترود فولادی با کدهای E6010، E6013 و E6070 برای این نوع جوشکاری کاملا مناسب و بهصرفه خواهند بود.